banner
Τιμή Πετρελαίου Ανα Λίτρο

0.949

Τιμή για Online Παραγγελία

0.939
calc

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς να κρατήσουμε το χειμώνα «έξω από το σπίτι» και τη ζέστη μέσα σε αυτό. Οι συμβουλές για ζεστό σπίτι είναι απλές και ακολουθώντας τες εύκολα μπορούμε να δημιουργούμε την πιο όμορφη ατμόσφαιρα για να μένουμε σπίτι.

 • 1Κρατήστε όλη τη ζέστη μέσα

  Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα εμπρός πάνω και πίσω του. Το πρόβλημα με το «πίσω» είναι ότι συνήθως αφορά εξωτερικό -άρα κρύο- τοίχο. Σημαντικό μέρος της θερμότητας λοιπόν χάνεται για να ζεστάνει τον τοίχο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες από αλουμίνιο (μοιάζουν με γυαλιστερά στόρια) που τοποθετούνται κρυφά πίσω από το σώμα, δεν φαίνονται και όμως αναγκάζουν την θερμότητα να αντανακλάται όλη προς τα εμπρός.

  Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα και δεν έχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Μία κολλητική ταινία μπορεί να βοηθήσει. Στις εξώπορτες τοποθετείστε aerostop ή ακόμα και μικρά χαλάκια όταν το κρύο είναι έντονο. Πριν κάνετε όλα τα παραπάνω, βεβαιωθείτε πρωτίστως ότι κλείνουν καλά. Επίσης ελέγξτε ενδεχόμενο φωταγωγό, τζάκι, καμινάδα και τρύπες από καλώδια.

  Συμβουλή: επιλέξτε μια μέρα με έντονο αέρα και ανάψτε ένα αρωματικό στικ σε όλους τους χώρους. Έπειτα, παρακολουθείστε την ροή του καπνού. Εάν είναι οριζόντια, τότε υπάρχουν ρεύματα στο σπίτι και πρέπει να εντοπίσετε την πηγή τους για να τα αντιμετωπίσετε.

 • 2Περιορίστε την υγρασία

  Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της υγρασίας, ιδίως σε σπίτια που «πατάνε» στη γη. Όσο καλή δουλειά και αν έχει γίνει, το κάτω επίπεδο μίας ισόγειας κατοικίας είναι συνήθως πιο κρύο εξαιτίας της έντονης υγρασίας. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με δύο τρόπους. Μπορείτε να αγοράσετε και να τοποθετήσετε έναν αφυγραντήρα με ανταλλακτικά σακουλάκια. Θα εντυπωσιαστείτε από το νερό που θα δείτε να μαζεύεται στον πάτο αλλά και από την ευχάριστη αίσθηση που θα έχουν τα δωμάτια ύστερα από λίγες ημέρες. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρικοί αφυγραντήρες. Εναλλακτικά, ενεργοποιείτε για 30 λεπτά την ημέρα την λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού σας. Η κατανάλωση είναι ελάχιστη, ενώ το αποτέλεσμα μέγιστο.

 • 3Κάνετε σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη

  Όταν αναφερόμαστε σε θερμοκρασία δωματίου, εννοούμε 17-18 οC. Ακόμη κι αν αυτή η θερμοκρασία δεν μας αρκεί, μπορούμε να είμαστε άνετα στους 20 οC την ημέρα, και τη νύκτα πριν κοιμηθούμε να μειώνουμε τον θερμοστάτη στους 16-17 οC. Θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα γιατί η μεγαλύτερη θερμοκρασία ξεραίνει τον αέρα και προκαλεί προβλήματα όπως ροχαλητό, άπνοια, κλπ.

  Συμβουλή: Ελέγξτε την ακρίβεια του θερμοστάτη σας με θερμόμετρο δωματίου και προσαρμόστε τις θερμοκρασίες ανάλογα.

 • 4Διατηρείτε τα δάπεδα ζεστά

  Είναι πολύ εύκολο η θερμότητα που έχουμε στο σπίτι να ξεφύγει μέσα από τα δάπεδα. Ένα χαλί, μία μοκέτα ή και μία φλοκάτη λειτουργεί ως μόνωση. Ιδιαίτερα σε 1ο όροφο πολυκατοικίας με πυλωτή, ή σε ψηλούς ορόφους και σε ισόγειες κατοικίες η θέρμανση "δραπετεύει" από τα πατώματα εύκολα.

 • 5Αξιοποιείστε σωστά τα παντζούρια και τις κουρτίνες

  Κλείνετε τα παντζούρια το βράδυ και ανοίγετε οπωσδήποτε την ημέρα αυτά που έχουν προσανατολισμό προς τον ήλιο όπως και τις κουρτίνες. Χρησιμοποιήστε "βαριές" κουρτίνες τον χειμώνα. Κρατούν τον κρύο αέρα έξω.

 • 6Ενισχύστε τη θέρμανση μεμονωμένων χώρων

  Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού σας είναι πιο κρύος από το υπόλοιπο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανάβετε περισσότερο την θέρμανση για όλο το σπίτι. Πρώτα ελέγξτε τι φταίει και αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι (π.χ. νέα κουφώματα ή επιπλέον μόνωση) τότε είναι καλύτερη η χρήση μίας θερμάστρας. Αν μάλιστα έχει χρονοδιακόπτη τότε μπορείτε να τη ρυθμίσετε με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση την κατάλληλη ώρα.

  Συμβουλή: Στους ανεμιστήρες οροφής θα έχετε παρατηρήσει ότι για τις ταχύτητες 1,2 και 3 υπάρχουν δύο φορές στο κουτάκι λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί αφορούν την κανονική και την αντίστροφη περιστροφή της έλικας. Κοινώς, το καλοκαίρι γυρνάτε ώστε να τραβάει τον αέρα προς τα πάνω ενώ το χειμώνα ανάποδα ώστε να κρατά την ζέστη χαμηλά και να σας θερμαίνει. Δοκιμάστε το!

 • 7Περιορίστε τη χρήση των συσκευών εξαερισμού

  Χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απαραίτητο τις συσκευές εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το σπίτι σας όλον το θερμαινόμενο αέρα σε λιγότερο από μια ώρα. Ο ζεστός αυτός αέρας αντικαθίσταται από εξωτερικό κρύο αέρα.

 • 8Κάνετε προγραμματισμένο αερισμό του σπιτιού

  Επειδή και ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος, είναι καλύτερα να τον επιτυγχάνουμε με σύντομο αλλά έντονο αερισμό παρά με μεγάλης διάρκειας. Έτσι ανοίγουμε τα περισσότερα ή και όλα τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα, και με αυτόν τον τρόπο κρυώνει μόνο ο αέρας αλλά όχι και ο εξοπλισμός του σπιτιού για την αναθέρμανση του οποίου θα χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενεργεία.

 • 9Δημιουργήστε ζεστή ατμόσφαιρα

  Μπορείτε να δημιουργήσετε ζεστή ατμόσφαιρα και θαλπωρή στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας:

  • ζεστά χρώματα το χειμώνα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, μαύρο) και αποφεύγετε τα κρύα (μπλε, πράσινο).
  • ριχτάρια και κουβέρτες σε καναπέδες και κρεβάτια
  • τραπεζομάντιλα και καλύμματα σε ζεστά χρώματα
  • κεριά
  • φωτιστικά δαπέδου και για τραπεζάκια (πάντα με οικολογικούς λαμπτήρες)
  • ντύστε τους πιο κρύους τοίχους με υφάσματα.

  Πηγη : www.praktiker.gr

AVIN K-OIL